Rommel maakt je dik!


Rommel maakt je dik

Wist je dat 77% van de mensen met troep in huis kans heeft op overgewicht?

Veel hè! Ik schrok er ook van. Rommel maakt je dik!

Ik vind het een erg interessant onderwerp, omdat de meeste mensen denken dat rommel in huis iets is wat op zichzelf staat. Maar dat is dus niet zo. Misschien heb je er wel last van, maar uit zich dat eerder in een irritatie of een vervelend gevoel. Maar niets is minder waar. De rommel kan dus ook een negatief effect hebben op jouw gewicht, rommel maakt je dik. Hoe dan vraag je je af?

Ik heb de belangrijkste feiten voor je op een rijtje gezet:

  • Een rommelig huis heeft invloed op ons cortisolniveau en leidt tot meer stress. Het cortisolniveau daalt dan ‘s nachts ook niet meer. Dit heeft een weerslag op je gemoedstoestand, maar zorgt ook voor onrust in je relatie met je partner, familie en vrienden. Dit resulteert weer in slecht slapen, vetopslag en ja en je raadt het al, dit betekent moeilijk afvallen!!
  • Mensen met een rommelig huis hebben vaker last van een negatieve stemming dan mensen met een opgeruimd huis. Een negatieve stemming zorgt ervoor dat je minder zin hebt om dingen aan te pakken, dus geen zin om te bewegen of te sporten, maar ook dat je geen zin hebt om goede eetgewoonten aan te leren. Je gaat door de negatieve stemming sneller het gevoel hebben suiker nodig te hebben, waardoor je meer kans hebt om te gaan snaaien.
  • Rommel zorgt voor uitstelgedrag. Wie de rekeningen lang laat liggen, is over het algemeen ook eerder geneigd om de rommel in huis niet op te ruimen. Rommel zorgt dus ook voor uitstelgedrag om nu echt eens meer te gaan bewegen en beter te gaan eten. Je zal dus sneller geneigd zijn te denken ”ja morgen of volgende week ga ik echt beginnen met sporten of gezonder eten”. 
  • Teveel troep om je heen heeft zelfs effect op hoe je geheugen werkt. Te veel rotzooi om je heen maakt je geheugen zwakker. Het nemen van beslissingen wordt lastiger. Je hebt moeite je te concentreren en informatie op te nemen en te verwerken. Kortom je gedraagt je ‘dommer’. Ook met het maken van bijvoorbeeld beslissingen voor jezelf en je lijf. Daarnaast gaat je lichaam vragen om suikers zodat er energie naar je hersenen gaat. Dus je ‘snaaibehoefte’ neemt toe wat weer kan leiden tot gewichtstoename. 

Wil je weten hoe je de rommel in jouw huis de baas wordt? Kijk dan naar mijn eerder verschenen blog; Hoe ruim je snel en efficiënt op?

Bronnen

  • DALEN van, Fraka. www.gezondheidsnet.nl
  • NIH-National Institute Of Mental Health. Focusing attention cancels brain dampening effect of visual clutter. Science Daily 1998
  • Princeton University
  • ROSLER, Catherine. FERRARI, Joseph. JURKAT, Peter. The dark side of home: assessing possession ‘clutter’ on subjective well-being. Journal of Environment Psychology 2016 
  • SAXBE, Darby et al. For better or wise? Coregulation of couples’ cortisol levels and mood states. J pers Soc Psychol 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *