Elke dag een beetje schoner in huis


Vind jij het ook lastig om jouw huis schoon te maken? Of weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen? Schoner in huis, wie wil dat niet?

Sinds ik ondernemer ben merk ik dat ik het lastig vind om tijd te vinden om mijn huis schoon te maken. Natuurlijk kan je altijd tijd vrijmaken om schoon te maken, maar ik merk dat ik het ineens een hele klus vind om alles achter elkaar te doen. Waar ik voorheen, toen ik nog in loondienst werkte, op mijn vrije dag mijn huis schoon maakte, merk ik dat ik het nu zonde van mijn tijd vind om die vrije dag te benutten voor het noodzakelijk kwaad en dus schiet het er vaak bij in. 

En daarom ontwikkelde ik voor mezelf de ‘Doe-elke-dag-iets’ schoonmaakmethode. Daarmee maak ik het steeds een beetje schoner in huis.

In plaats van 1x per week mijn hele huis onder handen te nemen, deelde ik het op in meerdere korte schoonmaaksessies. Zo doe ik nu elke dag iets en hou ik ook tijd over voor andere dingen. Veel makkelijker om uit te voeren en met hetzelfde resultaat. Het kost minder tijd en ik kan het tussen mijn werk door doen. Superhandig!

Maak een weekschema waarmee je het schoonmaken van jouw huis opneemt in jouw wekelijkse routine en het daarmee een gewoonte wordt. Daarmee leer je het jezelf makkelijker aan en wordt schoonmaken een minder grote opgave. 

Een voorbeeld van een weekschema:

–   Maandag: Badkamer en toilet schoonmaken

–   Dinsdag: Bed verschonen

–   Woensdag: Keuken schoonmaken

–   Donderdag: Stoffen en stofzuigen (en dweilen)

–   Vrijdag: klusjes die je eens in de maand doet of eens in de 3 maanden / 6 maanden, zoals ramen lappen, gordijnen wassen, koelkast schoonmaken, vriezer ontdooien, kasten schoonmaken aan de binnenkant (eigenlijk alles wat je kan bedenken wat je niet wekelijks schoonmaakt).

Doe elke vrijdag één schoonmaakklus. Dan wordt het voor het weekend lekker schoner in huis.

Het is een voorbeeld, dus mocht jij deze methode fijn vinden kan je hem natuurlijk helemaal naar jouw eigen behoefte invullen.

Wie weet werkt dit ook beter voor jou en wordt schoonmaken geen noodzakelijk kwaad meer, maar een leuk ontspannen klusje! Vergeet jezelf niet te belonen na elke schoonmaakklus met iets leuks of iets lekkers. 

Veel poetsplezier.

Liefs,

Anne-Sophie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *