Nooit meer foto’s die rondslingeren


Foto's organiseren

Inmiddels leven we al lange tijd in het digitale tijdperk. Maar je kunt je vast nog wel herinneren dat we ooit door albums en stapels foto’s bladeren. Als we op vakantie waren geweest konden we naar de 1-uur ontwikkelservice van de fotozaak terwijl we ondertussen een andere boodschap deden. Daarna gingen we langs familie om de foto’s te showen en te laten zien hoe geweldig onze vakantie wel niet was. Om vervolgens trots naar huis te gaan om ze in een mooi fotoalbum te plakken en ergens op te bergen in een kast.

Helaas is niet iedereen zo fanatiek en gedisciplineerd als de mensen die ik hierboven beschrijf, die wel na elke vakantie een fotoalbum maakte, waardoor er veel (lees; heel veel) losse foto’s van vakanties en herinneringen rondzwerven door het huis. Misschien heb je deze losse foto’s wel al verzameld ergens maar zit er totaal geen logica in.

Daar gaan we nu een einde aan maken!

Het is zonde als deze herinneringen namelijk maar rondzwerven of ergens in een kartonnen doos in de garage of op zolder staan. Op deze manier zal je nooit naar deze foto’s gaan kijken. En dat is jammer.

De oplossing hiervoor is het maken van een fotobox zodat je al deze losse foto’s met mooie herinneringen geordend in een doos hebt zitten, waardoor je veel vaker naar deze foto’s zal gaan kijken.

Ik zal je een stappenplan geven voor het maken van zo’n georganiseerde fotobox. Ik beloof dat het niet heel veel werk is en dat je blij bent als je straks alles mooi georganiseerd hebt.

Stap 1: Gebruik een box (van bijvoorbeeld karton) die je mooi vindt (het oog wil tenslotte ook wat). Denk aan de afmeting van de meeste foto’s. Is dit 10×15 cm?  Dan wil je dat de box wat hoger is dan 10 cm zodat ze er goed in passen. Bijvoorbeeld een box met afmeting van minimaal 30 l x 32b x 12 h cm. Zo kan je de foto’s op zijn kant in de doos leggen en 2 rijen maken. Hieronder kun je het resultaat zien.

Foto tabbladen

Stap 2: Gebruik kartonnen tabbladen. Ik maak ze zelf op maat van kartonnen papier. Hier schrijf je op wat er achter het tabblad zit, zodat je precies weet welke foto waar zit. Dus ik bepaal eerst de categorieën. Den hierbij aan: vroege kindertijd of middelbare schooltijd, studie etc.

Stap 3: Nu begint het uitzoekwerk. Bij het uitzoeken van de foto’s kan je gelijk al een schifting maken in wat er eventueel weg kan. Denk hierbij aan:

  • Dubbelen
  • Foto’s die op elkaar lijken
  • Slechte of onscherpe foto’s
  • Fotomapjes
  • ‘Niet-flatteuze’
  • Beelden van mensen die je niet kent
  • Ongebruikte fotorolletjes
  • Foto’s waar je slechte herinneringen aan hebt
  • Negatieven die zijn ontwikkeld

En terwijl je dit doet verdeel je gelijk de foto’s die je wilt bewaren op de verschillende categorieën die je hebt gemaakt.

Stap 4: Dit is het leukste werk! En je bent bijna klaar. Ik zei toch dat het allemaal wel mee zou vallen. Nu stop je alle foto’s die je per categorie hebt verzameld in de fotobox. Probeer ze op chronologische volgorde in te delen in de box. En klaar is kees. Nu heb je alles netjes gesorteerd en georganiseerd.

foto's organiseren

En viel dat mee? Ik hoop dat dit je inspireert om meer dingen in huis op te gaan ruimen.

Liefs,

Anne-Sophie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *